Osłonki
W naszej ofercie posiadamy szeroki wybór osłonek. Są to:
- Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nietermokurczliwe
- Osłonki poliamidowe jednowarstwowe termokurczliwe
- Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin
- Osłonki barierowe pięciowarstwowe termokurczliwe
- Osłonki celulozowe "Nojax"
- Osłonki kolagenowe "Devro"
- Osłonki białkowe "Fabios"
Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nietermokurczliwe
Osłonki poliamidowe jednowarstwowe nietermokurczliwe stosuje się przy produkcji niewędzonych kiełbas i wyrobów wędliniarskich, wyrobów garmażeryjnych i wyrobów z drobiu.
Na osłonkach poliamidowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.
Osłonki poliamidowe jednowarstwowe termokurczliwe
Osłonki poliamidowe termokurczliwe posiadają zwiększoną barierowość na wodę w porównaniu z osłonkami nietermokurczliwymi, dzięki czemu wędliny nie marszczą się oraz dłużej zachowują świeży wygląd. Osłonki termokurczliwe idealnie sprawdzają się przy produkcji wyrobów z drobiu, wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych oraz szynek prasowanych w formach. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Dzięki czemu kiełbasy są gładkie, nie marszczą się oraz zachowują dobry wygląd przez ok. 10 dni.
Na osłonkach poliamidowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.
Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin
Barierowe, termokurczliwe osłonki poliamidowe do wędlin składają się z trzech warstw bądź pięciu warstw przy czym warstwą wewnętrzną jest poliamid jako tworzywo najbardziej kompatybilne do farszu mięsnego, dzięki temu zabezpieczone jest rozdzielanie się składników farszu pod osłonką. Stosuje się je min.: przy produkcji niewędzonych kiełbas, wyrobów wędliniarskich, wyrobów garmażeryjnych, szynek gotowanych, wyrobów z drobiu. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Dzięki czemu kiełbasy są gładkie, nie marszczą się oraz zachowują dobry wygląd i termin przydatności do spożycia przez kilka tygodni. Dodatkowym atutem ich jest fakt, że dzięki zastosowaniu osłonek barierowych wędliny zachowują świeży aromat oraz nie przenikają do nich obce zapachy.
Dzięki zastosowaniu pięciu warstw barierowość osłonki na parę wodną i gazy jest bardzo duża co sprawia, że wędliny zachowują świeży aromat i dobry wygląd przez okres trzech miesięcy. Batony wędlin w tych osłonkach nie marszczą się są bardzo gładkie i równe. Wędliny w osłonkach pięciowarstwowych można poddawać obróbce cieplnej, gotowaniu oraz parzeniu. Podczas procesu parzenia osłonki kurczą się do 15% wzdłuż i wszerz. Stosuje się je min.: przy produkcji niewędzonych kiełbas, wyrobów wędliniarskich, szynek gotowanych oraz wyrobów z drobiu.
Na osłonkach poliamidowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.
Osłonki celulozowe "Nojax"
Osłonki celulozowe "Nojax" charakteryzują się dużą przepuszczalnością powietrza, dymu oraz pary wodnej. Nadają się do produkcji wędlin parzonych oraz wędzonych. Charakterystyką tych osłonek jest duża wytrzymałość oraz fakt, że nie wymagają moczenia przed użyciem.
Osłonki kolagenowe "Devro"
Osłonki kolagenowe "Devro" stosowane są przy produkcji parówek, frankfurterek i kabanosów. Są marszczone i gotowe do natychmiastowego użycia - nie wymagają moczenia. Osłonki te oferujemy w kalibrze fi 23.
Osłonki białkowe - produkowane przez "Fabios"
Osłonki białkowe wykonywane są z włókien kolagenowych pochodzących z dwoin bydlęcych, części skór bydlęcych otrzymanych w zakładach garbarskich w procesie dwojenia.
Osłonki białkowe "Fabios" - FG, FGC, FGS
Wytwarzane są z wysokogatunkowego kolagenu. Doskonale sprawdzają się w procesie wędzenia. Są przepuszczalne dla powietrza, pary wodnej i dymu. Nadają wędlinom naturalny, apetyczny wygląd. Stosuje się do produkcji wędlin oraz wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych. Osłonki te mogą występować w następujących kolorach: naturalny, karmelowy, cebulowy, mahoniowy, łososiowy, śliwkowy.
Stosuje się je przy produkcji małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych oraz parzono - wędzonych.
Osłonki białkowe oferujemy w następujących kalibrach:
fi 22, fi 26, fi 28, fi 32, fi 35, fi 38, fi 40, fi 45, fi 50, fi 55, fi 60, fi 65, fi 70, fi 75, fi 80, fi 100, fi 120
Na osłonkach białkowych możemy sporządzić specjalnie wybrany i zaprojektowany dla Państwa indywidualny nadruk.